Building Information Modeling (BIM)

Het Bouw Informatie Model (ook Building Information Model) ofwel BIM is een manier van ontwerpen en bouwen waarbij het gebouw of constructie in een computer als 3D-model en databank wordt opgebouwd.

Het 3D-model bestaat uit dynamische en zogenaamde intelligente objecten. Het computerprogramma weet van een object wat het is en laat het object reageren op andere objecten en andere objecten reageren op het object. Dit zorgt er voor dat bij wijzigingen alle objecten waarop deze wijziging invloed heeft reageren in dit allemaal in de databank wordt bijgehouden. Bij traditioneel ontwerpen veroorzaken de wijzigingen vaak fouten die weer gecorrigeerd moeten worden, daardoor is het zeer arbeidsintensief en dus kostenbepalend.

Door de structuur van de software kan bij een BIM ook calculatie- en rekensoftware worden gekoppeld aan het model. Ook is het mogelijk om een factor tijd en kosten mij te nemen (4D respectievelijk 5D). Hierdoor wordt het mogelijk om de opbouw en de kosten van een gebouw of constructie te visualiseren en te analyseren, over de gehele levensduur van het object.

Sinds de start van ons bureau werken wij volledig met onze eigen (OPEN) BIM werkmethodiek. Hierdoor kunnen wij zelf sneller en efficiënter werken, hetgeen zich vertaald naar snellere doorlooptijden en lagere kosten voor onze opdrachtgevers. Daarnaast treden wij regelmatig op als BIM manager voor onze eigen projecten en projecten van collega’s. Hierbij verzorgen wij zelf het bouwkundig modelleerwerk en dragen wij zorg voor de afstemming en kwaliteitscontrole van de ontvangen modelinformatie van alle betrokken partijen in het bouwproces.

Hieronder vind u een video, welke uitgebreid en op eenvoudige wijze uitlegt wat BIM precies is en hoe het werkt:

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookiesdoor op Accepteren in de banner te klikken