BIMDEXEREN

In de bouw is het begrip (open) BIM en het gebruik ervan veelbesproken, vooral bij nieuwbouwprojecten. Bij het opstarten en uitwerken van nieuwbouwplannen wordt BIM gelukkig al breed toegepast.
De bestaande gebouwvoorraad wordt verduurzaamd en hergebruikt, omdat duurzaam gebruik hiervan steeds meer wordt gestimuleerd en fraaie resultaten heeft opgeleverd. Voor bestaande gebouwen zijn er over het algemeen geen gebouw modellen. Wij zien dat graag anders. Bij herbestemming, renovatie en transformatie is het gebruik van BIM, waarschijnlijk nog wel meer dan bij nieuwbouw, een onmisbare en essentiële tool. Het stelt de gebruiker en beheerder namelijk in staat om altijd virtueel te beschikken over de actuele staat van het gebouw.

Voordat het bestaande gebouw hier virtueel klaar voor is, zal er eerst een gebouwmodel van gemaakt moeten worden. Dit principe hebben wij benoemd tot “bimdexeren“; het omzetten van beschikbare gebouwgegevens en data naar een werkbaar en beheersbaar BIM.
Wij bieden diensten en tools aan om te bimdexeren en om vervolgens het BIM zo effectief mogelijk te gebruiken, met name in de langste fase waar een gebouw in terecht komt: de beheerfase.

Bij nieuwbouw betreft dit het -voor beheer- bruikbaar maken van de beschikbare modellen. Hiervoor toetsen en optimaliseren wij de modellen en combineren ze tot één bruikbaar en beheersbaar BIM.

Bij bestaande bouw zal het gaan om het volledig modelleren van het gebouw en de installaties op basis van de beschikbare gegevens en veldwerk. Wij zorgen voor een BIM dat voor de resterende levensduur van het gebouw te gebruiken is.

Als het BIMdexeren gereed is kunt u, afgestemd op het doel, vervolgens bij ons terecht voor verschillende diensten. Hieronder een opsomming van een aantal van onze diensten, met een korte uitleg erbij. Indien u meer informatie wilt over onderstaande diensten en bijbehorende tools, of wat wij nog meer voor u kunnen betekenen, neemt u dan contact met ons op via ons contactformulier.

• BIM onderhoudscontract
Uw BIM gedurende gehele levenscyclus up-to-date houden met de actuele stand van zaken. Wij bewaken de kwaliteit en zorgen voor directe afstemming van het model bij iedere wijziging.
• (ver)bouwkosten analyses
Direct vanuit het model inzichtelijk wat de kosten zijn van de geplande ingreep of verbouwing.
• ECO-footprint / energieprestatie analyse
Direct vanuit het model inzichtelijk wat de energetische gevolgen en bijbehorende ecokosten zijn van de huidige staat of een geplande ingreep of verbouwing.
• Herbestemming analyses
Integrale BIM analyses vanuit alle betrokken disciplines, om optimaal te analyseren of een nieuwe bestemming (en welke) binnen het bestaande gebouw zal voldoen. Vanuit het BIM model kunnen diverse scenario’s worden doorgerekend en de meest duurzame en haalbare herbestemming worden bepaald.
• Visualisaties / virtuele wandeling 
Ideaal voor verkoop / verhuur of presentaties. 
• BIM uitwerking bouwkundig / constructies / installaties
Uiteraard verzorgen wij ook al het overige modelleren t.b.v. bijvoorbeeld uitbreiding, verbouwing of herbestemming van vastgoed.