Kringloopwinkel Stichting Rataplan

Stichting Rataplan was op zoek naar een nieuwe locatie in het Westland om een zogenaamde “flagshipstore” te realiseren. Het is de 12e vestiging van Rataplan en de eerste nieuwbouw locatie. Het gebouw heeft ca. 700m2 winkeloppervlakte en is vormgegeven vanuit het kringloopproces. De vliesgevel loopt rondom door en kent, net als het principe van recyclen, geen einde. De verspringende daklijst geeft de dynamiek weer en de dichte geveldelen worden bekleed met een zogenaamde “kameleonplaat”, waarmee op symbolische wijze het natuurlijk verloop van materialen wordt getoond. De kleur van het gebouw is daarmee afhankelijk van de hoek waarmee je naar het gebouw kijkt. Dankzij de transparante gevel is het daadwerkelijke kringloopproces ook te zien. Als je om het gebouw loopt zie je de tweedehands spullen worden aangeleverd bij het magazijn, hoe deze vervolgens worden opgeknapt in de werkplaats en vervolgens in de winkel worden geplaatst en verkocht.