Ricardo Residences, Amsterdam

Ricardo Residences, Amsterdam

Amsterdam-West krijgt er een wooncomplex bij. Het voormalig hoofdkantoorgebouw van IBM transformeert naar ontwerp van Van Wilsum van Loon tot appartementencomplex. Als verantwoordelijke voor de volledige bouwkundige engineering, vertaalt MAD het definitief ontwerp naar een werkmodel en bijbehorende werktekeningen.

Lees verder

Amerikaans architect William McDonough ontwierp het gebouw in 2003 volgens het cradle-to-cradle principe, waardoor het zeer geschikt is voor transformatie. In het nieuwe ontwerp van Van Wilsum van Loon komen drie extra verdiepingen—één op de laagbouw en twee op de hoogbouw—een totaal van 365 woningen. De woningen variëren van studio’s tot vierkamerappartementen en enkele penthouses. Met een gemiddeld woonoppervlak van 74 vierkante meter komen er in Amsterdam-West betaalbare woningen bij.

MAD verzorgt de engineering in de vorm van taakgerichte werktekeningen. Dit houdt in dat de bouwtekeningen zijn gesplitst en georganiseerd op basis van de vereisten in het praktische uitvoeringsproces. Diverse taken in de realisatie van het ontwerp hebben een eigen set tekeningen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende plattegronden voor werkzaamheden aan de gevels of voor het stellen van de metalstud binnenwanden en kozijnen. Op deze manier is de vertaalslag van een bouwtekening naar realisatie doelmatig verkleind.

Projectinformatie

Locatie David Ricardostraat 2–4, Amsterdam
Type Transformatie kantoorgebouw
Dienst MAD Engineering t.b.v. uitvoering
Programma Woningbouw, 27.000 m2
Jaar 
2019-2021
Opdrachtgever
 Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Projectontwerp Van Wilsum Van Loon Architectuur & Stedenbouw
Aannemer Koopmans Bouwgroep