Een huis (laten) bouwen in plaats van een bestaand huis kopen heeft als grootste voordeel dat u vrijwel geen concessies hoeft te doen aan uw woonwensen. Een aparte badkamer voor de kinderen? Een kookeiland in de keuken? Bij een bestaand huis zullen er altijd zaken zijn waar u minder blij mee bent. Bij nieuwbouw heeft u -in verschillende gradaties- de vrijheid om alles zelf te bepalen.

Er zijn verschillende vormen waarop u zelf een huis kunt (laten) bouwen. Zo zijn er het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), particulier opdrachtgeverschap (PO) en mede-opdrachtgeverschap (MO). De (C)PO en MO-projecten zijn vaak onderscheidend. Dat kan liggen aan de architectuur, maar ook aan bijvoorbeeld het gebruik van de woning of woonomgeving (bijvoorbeeld een collectieve tuin), het beheer, andere normeringen ten aanzien van het energieverbruik of sociale aspecten.

Uit onderzoek van o.a. Vereniging Eigen Huis blijkt dat de woningen die zelf gebouwd zijn vaak kwalitatief beter zijn. Men kiest betere materialen, meer ruimte en aanvullende voorzieningen. Deze keuzes maken dat PO niet goedkoper is dan seriematige bouw, maar dat u wel meer waar voor uw geld krijgt. Als u hetzelfde kwaliteitsniveau in de reguliere bouw zou willen realiseren, valt dat veel duurder uit. Uit hetzelfde onderzoek bleken de zelfgebouwde woningen een geringer verloop te hebben en iets hogere vraagprijzen  bij verkoop.

Het is dan ook belangrijk dat u zich van het begin af aan zo goed mogelijk oriënteert op de beschikbare partijen in de markt en op welke wijze ze u kunnen helpen. Er moet een positieve “klik” zijn, want samen ga je een lang proces in, waarbij vertrouwen de hoogste prioriteit heeft. Zoek naar een partij of combinatie van partijen waarbij u het vertrouwen heeft dat zij het overzicht kunnen behouden en voor ieder deelnemend individu de woonwensen kan vertalen naar het droomhuis.

Benieuwd wat wij voor uw (C)PO kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!